نیازمند توجیه بیشتر کارشناسان قرآنی در تولید محتوای الکترونیکی دینی هستیم | ||||
گروه وبلاگ: مشاور فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان صدا و سیما معتقد است روحانیون، مراجع عظام و کارشناسان قرآنی باید در نوع تولید محتوای قرآنی در جهت منسجم کردن این اطلاعات در فضای مجازی توجیه شوند. «سیدفرشید یعسوبی» مشاور فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا)، در ادامه مطلب فوق گفت: طبیعی است که در اصول اسلام شکی بین اقوام اسلامی مانند شیعه و سنی وجود ندارد و در جزئیات این مسائل پیش میآید. اما در هر صورت ما باید این مشکلات را به دست افراد متخصص بسپاریم چون ما یا یک مقلد هستیم یا یک مجتهد. که مجتهدین میتوانند در مورد این مباحث اقدامات کارشناسی خود را انجام داده و شبهات مربوطه را مورد بحث و بررسی قرار دهند. این مشاور IT در تعریف لفظ انسجام گفت: لفظ انسجام برای یک موضوع معین قابل تعریف است و در موضوع اسلام، طبیعتاً زمینهی انسجام اسلامی با وجود همگرائی در اصول دین به وجود خواهد آمد.
وی در ادامه یادآور شد: بسیاری از احکامی که وجود دارد در فروع دین مشترک است و بعضاً در شکل ظاهری ممکناست تفاوتهایی مشاهده شود و الا در محتوا خیلی متفاوت نیست. یعسوبی رشد کشورها را از باب دین و مذهب از طریق انسجام میسر دانسته و افزود: بالاخره درصد زیادی از جمعیت کره زمین را مسلمانان تشکیل میدهند و این مسئله میتواند در معادلات بینالمللی به عنوان یک وزنه برای مسلمانان مورد توجه قرار گیرد. مشاور فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سئوال امکان شبیهسازی مفهوم انسجام در فضای مجازی تصریح کرد: با توجه به این نکته که آنچیزی که از فضای مجازی برون داده میشود محتواست. وبسایتها باید به جای پرداختن به همگرایی محتوایی به قوی کردن محتواهای خود توجه کنند. وی افزود: content یا محتوایی که در سایت استفاده میشود قابلیت دستهبندی در چند طبقه را دارد. یک دسته ممکن است از باب اختلاف و سرکوبی دشمن و یا افرادی که از جهات مختلف تفاهم دینی ندارند، برآیند و علیه همدیگر فعالیت کنند که در این نوع فعالیت کسی جز غیر مسلمانان سود نخواهند برد. اما راهکار دیگری که فرشید یعسوبی پیشنهاد کرد رایزنیهای تخصصی توسط علمای مربوطه در محلهای مجازی بود و همچنین بخش عمدهی دیگر وبسایتهای عمومیتر هستند که کاربردهایی را برای مخاطبان در زمینه شفافسازی مسائل فراهم کنند منتهی تا آنجائی که ممکن است مسائل افراقی را مطرح نکنند. این کارشناس IT آشناسازی کارشناسان فنی را راهکار دیگر افزایش انسجام محتوای دینی در اینترنت اعلام کرد و گفت: مطمئناً محتوا توسط کارشناسان رایانه تولید نمیشود این اهل فن و قرآن هستند که در مصداقهای مختلف باید مواد خام اولیه را در اختیار کاربران از طریق کارشناسان فنی قرار دهند و به این خاطر باید متخصصان IT را از طریق رایزنی، برگزاری جلسات مشترک و ... با این فضا بیشتر آشنا کرد تا اقداماتی که صورت میگیرد نمود و نتیجه بیشتری داشتهباشد. وی از e-content یا محتوای الکترونیکی به عنوان یکی از قابلیتهای فضای مجازی یاد کرد و اظهار داشت: e-content ها میتوانند مخاطبانی به وسعت کره زمین داشتهباشند. اینها مرزهای جغرافیایی را از بین برده بنابراین ضریب نفوذ بالایی دارند و نکته دیگر اینکه قشری که از این فضا استفاده میکنند از میانگین سنی پایینی برخوردارند.
یعسوبی در ادامه یادآور شد: پس ما میتوانیم از پایینبودن میانگین سنی کاربران استفاده کرده و از ابتدا این مسائل را تا زمانی که در سطح ذهن ایشان قرار دارند و ریشهدار نشدهاند، حل و فصل کنیم. وی ساماندهی و هدایت وبلاگها را امری ممکن قلمداد کرد و گفت: ساماندهی وبلاگها به صورتهای مختلف؛ محسوس یا نامحسوس، هدایتگرا یا غیر هدایتگرا و هدفمند یا غیر هدفمند انجام میشود و چون هر بلاگری با ورود به فضای مجازی امکان نشر مطالب خود را دارد و ما نهایت محدودیتی که میتوانیم برایش ایجاد کنیم فلیترینگ است، پس باید به صورت غیرمحسوس و هدفگرا این ساماندهی صورت بگیرد. وی دولت را در ایجاد بسترسازیهای مناسب و کارآمد از طریق دستگاههای فرهنگی تأثیر گذار دانست و درباره بخش فناوریاطلاعات در حوزههای علمیه گفت: با وجود کارهای انجام شده توسط ارگانهای ذیربط نباید نقش کلیدی حوزهها را در این رابطه نادیده گرفت. الحمدالله در حال حاضر فضای مجازی به طور گسترده در حوزهها مورد استفاده قرار میگیرد. فرشید یعسوبی به پراکندگی محتواهای قرآنی و دینی بیش از انسجام و یا عدم انسجام معتقد بوده و تصریح کرد: البته با توجه به اقداماتی که توسط سازمان تبلیغات و حوزهها صورت گرفته باید در آینده نزدیک شاهد رفع این پراکندگیها باشیم، اما تاکنون این اطلاعات به صورت پراکنده و به دور از هر نوع انسجام یا ساماندهی هدفمند در فضای مجازی منتشر شدهاست. همچنین وی در پایان از بسترسازیهای صورت گرفته در حوزههای دینی و فرهنگی، افزایش چشمگیر پهنای باند اینترنت، سیاستهای به عمل آمده درباره انتقال هاستینگ وبسایتها از خارج از کشور به داخل، بسترسازی فیزیکی و مخابراتی به عنوان اقدامات چند سال اخیر در جهت منسجم کردن مفاهیم قرآنی موجود در اینترنت یاد کرد. |
نظرات شما: نظر